Informații utile

Noutăți

Știri financiare

Nu am găsit niciun articol.

Întrebări frecvente de ordin financiar

Learn more about specific products and programs available to you.

ÎNTREBĂRI

Adresează o întrebare

    Curiozități

    Curiozități financiare

    * Acum câteva secole, în Danemarca, taxarea corăbiilor care treceau prin strâmtorile controlate de danezi era foarte simplă, dar în același timp foarte eficientă. Căpitanii corăbiilor achitau un anumit procent din valoarea mărfurilor transportate pe corabie. Procedura era următoarea: când o corabie trecea prin strâmtoare, căpitanul indica valoarea mărfii, iar un inspector oficial verifica superficial cantitatea și calitatea ei. Cu toate acestea, căpitanii nu se grăbeau să diminueze valoarea indicată, pentru că inspectorii aveau dreptul să cumpere marfa la valoarea indicată. Respectiv, în cazul în care căpitanul indica o valoare prea mică risca să rămână fără marfă la un preț de nimic.

    * Slobozii erau numite localitățile fondate de coloniști băștinași sau străini, de obicei în locuri neprielnice, și care erau scutite pentru o anumită perioadă de bir sau de prestații. Sunt cel puțin 15 în Republica Moldova și nu mai puțin de 40 în România.

    * În timpul crizei economice, conducerea fiscală a Greciei a hotărât să întreprindă măsuri suplimentare pentru a suplini trezoreria ruinată și de a îmbunătăți imaginea pătată a țării. Astfel, în parte, cu ajutorul Google Earth, în 3 din cele mai scumpe cartiere din Atena au fost identificate cel puțin 17 mii de bazine particulare devenite obiecte impozabile, deși doar 300 de astfel de obiecte au fost înregistrate oficial.

    * În prezent, bine-cunoscuta organizaţie mafiotă „Cosa Nostra” activează în baza unor principii foarte stricte: tăcere absolută, să ai întotdeauna un avocat bun, niciodată să nu întreprinzi un act de violenţă împotriva unui funcţionar public, să nu te încrezi în nimeni, dacă nu e mafiot şi el şi un al cincilea principiu, care este să achite integral toate impozitele. Apariţia celui de-al cincilea principiu este legat, probabil, de un eveniment memorabil din viaţa lui Alfonso Fiorello, cunoscut și ca Al Capone, care a fost arestat pentru neachitarea impozitelor, la data de 22 octombrie 1931.

    * Administrarea fiscală din Zambia a propus tribului Natumbi o amânare pentru un an de la plata impozitelor, în cazul în care tribul se va muta mai aproape de oraș. Aceasta a fost determinat de acel fapt că cheltuielile pentru colectarea impozitelor depășeau încasările, nerealizându-se, astfel, principiul randamentului impozitelor.

    * Pe lângă biserica Old-North din Boston, Massachusets, SUA s-a deschis un magazin ce comercializează o varietate destul de largă de produse. Unul dintre produsele comercializate, ceaiul, este scutit de taxe şi acest fapt se datorează evenimentului denumit „Partida de ceai de la Boston” din 16 decembrie 1773, în cadrul căreia s-a pledat pentru diminuarea impozitelor excesive, de la care a pornit, de fapt, Revoluţia americană. Ulterior, această mișcare a dus la apariţia celui de- al treilea partid în SUA (pe lângă republicani şi democraţi) denumit „The Tea Party”, principalul motto al căruia este diminuarea taxelor şi impozitelor.

    * Este surprinzător faptul că, cu câțiva ani în urmă, în Germania, un anumit produs a devenit subiectul unor dezbateri și chiar procese de judecată: nu exista o unanimitate de opinii, dacă acest produs este comestibil sau nu și, respectiv, care taxă urma să fie aplicată asupra lui – privilegiată (7%) sau cea standard (19%). Este vorba de Kinder Surprise, producătorii căruia au încercat să demonstreze că jucăria reprezintă partea principală dintr-un Kinder Surprise și, respectiv, acestea trebuie impozitate la cota privilegiată.

    * Cancelarul Germaniei, Gerhard Schröder, în timp ce era la putere, a introdus circa 50 de impozite pentru locuitorii ţării. Nu e de mirare că pe adresa cancelarului veneau, în fiecare zi, un număr mare de cămăși. Astfel, germanii încearcă să ilustreze că nu mai au ce da, dându-i până şi ultima cămaşă.

    Scroll to Top