Proiecte

Digital Transformation and Financial Inclusion Conference DTFINCON’21

FINEDU și-a unit eforturile cu Camera Americană de Comerț din Moldova pentru organizarea primei Conferințe dedicate transformării digitale și incluziuni financiare – #DTFINCON21, în cadrul căreia experți naționali și internaționali din domeniul transformării digitale și incluziunii financiare, dar și toți cei interesați de domeniile date s-au întrunit ONLINE pe parcursul a două zile (20-21 mai). Conferința are în calitate de parteneri Programul USAID Reforme Structurale în Moldova, fiind susținută de PwC Moldova, Moldova Agroindbank, Visa, Qiwi Moldova, Mastercard, Oracle și Iute Credit.

În prima zi a Conferinței, s-au pus în discuție mai multe linii de subiect focusate, în special, pe edificarea unei economii fără numerar, inclusiv din perspectiva dezvoltării comerțului electronic. Astfel, pe dimensiunea construirii unei societăți fără numerar, s-a realizat o trecere de la o perspectivă mai macro, legată de cele mai bune practici de construire a unor astfel de societăți în regiunea Europei Centrale și de Est, la experiența Suediei în calitate de țară cu cel mai dezvoltat ecosistem fără numerar și, în final, s-a prezentat o perspectivă regională și națională a conceptului de ”smart city”. Pe partea de comerț electronic, s-a realizat discutarea subiectelor ce țin de 3 dimensiuni a acestuia: guvernamentală – reglementarea și perspectivele de dezvoltare; business – cu problematica asociată comerțului electronic din perspectiva mediului de afaceri și dimensiunea clientului – prin discutarea asupra riscurilor digitale aferente realizării tranzacțiilor pe online, dar și elemente de protecție a consumatorilor ce sunt asociate acestora. Potențialele riscuri asociate dezvoltării unei societăți fără numerar au fost puse în discuție în cadrul Secțiunii Speciale.

În a doua zi a Conferinței, au fost puse în discuție 2 dimensiuni importante: incluziunea financiară și sistemele de plăți. Astfel, incluziunea financiară a fost văzută prin prisma unor sisteme de măsurare și perspective de dezvoltare internaționale, prezentate de speakeri de la OECD și Banca Mondială, pentru ca, ulterior, să se prezinte experiența Olandei, în calitate de țară care a reușit să se impună la nivel mondial pe dimensiunea de educare financiară și a Ministerului Finanțelor din Moldova, care și-a împărtășit experiența și planurile de educare financiară, pentru ca să se prezinte, în final, modul prin care incluziunea financiară se realizează prin implementarea unor instrumente financiare alternative (ca crowdfunding, de exemplu) și plin dezvoltarea unui sistem de plăți electronice viabil. Pe partea sistemelor de plăți s-a pus în discuție modul în care acestea arată la moment la nivel internațional și perspectivele de dezvoltare a acestora, inclusiv a sistemelor informaționale ce asigură buna funcționare a acestora. Un accent aparte s-a pus pe experiența consumatorului în cadrul interacțiunii cu banca, dar și modul în care au evoluat și se dezvoltă piața prestatorilor serviciilor de plată non-bancari la nivel național. Forul a întrunit experți de top din cadrul Organizației Europene de Cooperare și Dezvoltare, Băncii Mondiale, USAID, Asociația Bancherilor din Suedia, Ministerului Finanțelor din Țările de Jos, Autorității de protecție a datelor cu caracter personal din Letonia, reprezentanți ai Consiliului Economic de pe lângă Prim-ministru, Asociației Companiilor în Tehnologii Informaționale și Comunicații (ATIC), reprezentanți ai Serviciului Fiscal de Stat, Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe, Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Băncii Naționale a Moldovei, precum și speakeri cu renume internațional din Regatul Unit, SUA, Republica Cehă, Ucraina și Italia. Mai multe detalii despre conferință, inclusiv despre agenda evenimentului pot fi accesate aici. 

Scroll to Top