Știri

Decizia de politică monetară: rata de bază și facilitățile permanente rămân la nivelul actual

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis, cu vot unanim,  să mențină la nivelul actual rata de bază și facilitățile permanente. Astfel, rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt este în continuare de 2,65 la sută anual.

Totodată, rămân neschimbate ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight:   5,15  la sută și, respectiv, 0,15  la sută anual.

Hotărârea Comitetului executiv al BNM reflectă continuitatea în  crearea de către banca centrală a condițiilor monetare pentru susținerea economiei naționale.

Comitetul executiv al Băncii Naționale  a hotărât să mențină la nivelul actual rata de bază și facilitățile permanente în condițiile în care cererea internă agregată a scăzut semnificativ pe fundalul pandemiei și al condițiilor agrometeorologice severe ce au afectat economia națională. Pe parcursul anului curent, Banca Națională a utilizat activ arsenalul de instrumente de politică monetară pentru susținerea cererii agregate interne. Astfel, este necesar un impuls fiscal pentru dinamizarea cererii agregate și activității economice interne. Acesta este esențial în situația de incertitudine economică și politică existentă ce implică riscuri majore de amânare a deciziilor investiționale.

La ședința Comitetului executiv al BNM a fost aprobat, de asemenea, calendarul ședințelor cu privire la promovarea politicii monetare și calendarul publicării Rapoartelor asupra inflației pentru anul viitor.

(Preluat de pe pagina Băncii Naționale a Moldovei: https://www.bnm.md/ro/content/decizia-de-politica-monetara-rata-de-baza-si-facilitatile-permanente-raman-la-nivelul-actual)

Scroll to Top