Proiecte

Tabăra de toamnă FINEDU Camp 2021

FINEDU Camp 2021 a fost organizată cu suportul Ministerului Educației și Cercetării și cu susținerea Taxaco Group. În calitate de knowledge partners a evenimentului sunt American Chamber of Commerce in Moldova, Ministerul Finantelor, Academia De Studii Economice Din Moldova și Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale. În cadrul proiectului au participat tinere și tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani din toată țara, inclusiv din regiunile Găgăuzia și Transnistria, dar și tinerilor din diasporă, care îndeplinesc criteriile de vârstă fixate ONLINE în perioada 25-29 octombrie, în timpul vacanței de toamnă a elevilor.

Urmare a recepționării formularelor, au fost selectate 100 de persoane, fiind extinsă vârsta Au fost selectați 100 de tineri (versus 60 inițial stabiliți), repartizați, în felul următor, pornind de la criteriul de vârstă: 2 tineri de 13 ani, 15 tineri de 15 ani, 25 tineri de 16 ani, 28 tineri de 17 ani, 19 tineri de 18 ani, 10 tineri de 19-21 ani. Din numărul total, 51% erau din mediul rural (din afara mun.Chișinău), ceea ce e dublu față de targhetul stabilit în proiect (cel puțin 25%). De asemenea, o parte din participanți se
identifică ca minorități etnice, la tabără participând, inclusiv: 3 gagauzi, 12 romi, 3 ucraineni și 3 ruși. Repartizarea în dependență de sex a fost una mai puțin echilibrată, din 99 de participanți, majoritatea (67) fiind fete. Participanții la tabără au reprezentat peste 30 de instituții de învățământ versus cele 15 stabilite în indicatorii de performanță inițial stabiliți. Participanți ai taberei au fost tineri din municipiul Chișinău, dar și din Anenii Noi, Basarabeasca, Bălți, Briceni, Cantemir, Criuleni, Căușeni, Dondușeni, Drochia, Dubăsari, Fălești, Florești, Ialoveni, Nisporeni, Ocnița, Orhei, Rezina, Rîșcani, Sîngerei, Strășeni, Telenești, Ungheni, UTA Gagauzia.

Pe parcursul a 5 zile, activitățile ocupau circa 5 ore, fiind organizate în blocuri: blocul de inițiere (30 min.), unde participanții făceau cunoștință cu tema zilei (finanțe publice, finanțe personale, investiții și economii, finanțe digitale etc.) pusă în discuție cu unu sau doi invitați speciali – personalități notorii în domeniul de referință, fapt ce trezea interesul tinerilor, și contribuia la atenția sporită a acestora pe parcursul zilei; ulterior, erau 2 blocuri de training de 1,5 ore, separate de o pauză, pentru ca ziua să sfârșească cu activități intelectuale cu tematică financiară în format de joc online, lucru ce a dus nu doar la însușirea unor noi informații prin intermediul unui joc dar și la consolidarea relației dintre aceștia, lucru care a fost necesar, mai ales într-o tabără online.

În afară de popularizare pe pagina oficială a FINEDU de pe facebook, instagram și tiktok s-au plasat informații despre tabără pe portalurile de știri ce targhetează tinerii (youth.md, diez.md etc), dar și utilizate Rețeaua Națională a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova, Rețeaua Centrelor de tineret din Moldova, European Student’s Forum AEGEE, și alte organizații de tineret și grupuri de inițiativă care au promovat proiectul prin povești ale paginilor (story-uri), dar și paginile și grupurile dedicate de pe Facebook a liceelor din toată țara, cu accent pe zona UTA Gagauzia și Transnistria. În afară de aceasta, s-a transmis informația despre tabără la adresele oficiale a liceelor și colegiilor din întreaga țară.

La finalul activității a fost realizat un sondaj de opinie printre participanți, au scos în evidență un grad de satisfacere cu prestația generală a formatorilor (trainerilor) de 9.43 din 10 puncte, iar modul de organizare şi de desfăşurare a activităţii de instruire s-a apreciat cu 4.52 din 5. În baza sondajului realizat între participanții taberei, activitățile de organizare a acesteia au fost apreciate cu o medie de 9.17 din 10.

 

Scroll to Top